Projektas ,,Netikėtas menas”

Gražių akimirkų būta Židikų Marijos Pečkauskaitės gimnazijoje, kurioje startuoja kultūros projektas ,,Netikėtas menas”, skirtas gilinti Mažeikių r. jaunuomenės žinias apie kultūros ir meno procesus, ugdyti aktyvaus dalyvavimo kultūroje įpročius ir atskleisti kūrybinį potencialą įsitraukiant į kūrybines menines veiklas. Projektas aktualus Mažeikių r. jaunimo daliai, kuri mažai dalyvauja kultūroje ir jaučia kultūrinę atskirtį dėl geografinio nutolimo nuo kultūros centrų. Projekto programa susideda iš trijų teminių veiklų, interaktyviai įtraukiančių tikslines jaunimo grupes į kūrybos procesą.

 Įvykdyta pirmoji teminė veikla – Žemės meno edukacija „Nedaloma“, pavadinimu akcentuojama aplinkos, gamtos nedalomumo supratimą, siekiamybę supažindinti jaunimą su žemės menu. Vadovaujant profesionaliai žemės meno menininkei Inga Raubaitei Židikų Marijos Pečkauskaitės gimnazijos ugdytiniai susipažino su Žemės menu, tai septintajame dešimtmetyje Jungtinėse Amerikos valstijose užgimęs meninis judėjimas, kurį praktikavo įvairių disciplinų menininkai. Žemės meno (Land Art) kūriniai sukuriami tik iš natūralios gamtinės medžiagos. Jei norimai idėjai atskleisti panaudojamos įvairios atsineštinės medžiagos, šie darbai vadinami aplinkos meno (Environmental Art) darbais. Kūriniai įgyvendinami gamtoje, pritaikyti konkrečiam kraštovaizdžiui, kuris tampa neatsiejama jų dalimi. Menininkė Inga Raubaitė Vilniaus universiteto botanikos sode Kairėnuose kuruoja žemės meno parodas, yra sudariusi šių parodų darbų nuotraukų albumus (Žemės menas ir aplinkos menas Vilniaus universiteto botanikos sode). Pastaruoju metu kartu su vyru Žilvinu Višinsku kuria žemės meno darbus ir dalyvauja įvairiuose meno projektuose.

Mokiniai ne tik susipažino su Žemės meno kūrinių reprodukcijomis, bet susibūrę į grupes sukūrė septynis žemės meno kūrinius iš natūralios gamtinės medžiagos: šakų, augalų, akmenų, randamų mokyklos parke, bei panaudojo atsineštas priemones: siūlus, šiaudus. Taip gimė kūrybiniai darbai, kurie puošia mokyklos aplinką. II gimnazinės klasės mokinės: Kotryna Drabavičiūtė, Kornelija Murinaitė, Giedrė Pulkauskaitė ir Gabrielė Kniukštaitė – sukurtą Žemės meno kompoziciją pavadino ,,Sena svajonė“. Merginos teigė, kad nuo pat jaunystės Marijos Pečkauskaitės galvoje kirbėjo mintis įgyti amatą ir savarankiškai pelnytis duoną. Ją ypač viliojo bitininkystė. „Darbšti kaip bitelė,“- šie žodžiai puikiai tinka apibūdinti Mariją Pečkauskaitę- Šatrijos Raganą bei įkvėpė sukurti žemės meno kūrinį. I gimnazinės klasės mokiniai: Deimantė Beržinskaitė, Aurelijus Bružas, Liepa Petkinytė, Raminta Intaitė, Patricija Danaitė – sukūrė kūrybinį darbą – ,,Marijos pončkos“. Pončkos (apvalios spurgos) buvo mėgstamiausias Marijos Pečkauskaitės desertas. I gimnazinės klasės mokiniai: Rusnė Statkutė, Eimantė Flemingaitė, Gabrielius Vainauskas, Laurynas Sermontis ir 8 klasės mokinė Ramunė Bartkevičiūtė – sukūrė darbą „Verkiantis gluosnis“. Jo idėja kilo iš Marijos Pečkauskaitės – Šatrijos Raganos kūrinio |“Irkos tragedija“. Gluosnis, kuris pats išleidžia vandens lašiukus, vaizduoja iš didelio liūdesio ir tragedijos verkiantį medį. Savo paslaptingumu dėmesį patraukia II gimnazinės klasės mokinių Rugilės Stirbavičiūtės ir Stiveno Pabrėžos sukurtas kūrinys ,,Seno dvaro voratinkliai ”. Marijos Pečkauskaitės – Šatrijos Raganos kūrinys ,, Sename dvare” puikiai atspindi sukurtą darbelį. Senuose dvaruose tikrai netrūksta dulkių, voratinklių, užžėlusių medžių. Darbą „Vyšnios lėkštėje“ inspiravo Marijos Pečkauskaitės – Šatrijos Raganos kūrinys „Vyšnios“. Kūrinio autoriai II gimnazinės klasės mokinės Gabrielė Stonkutė, Deimantė Lukošiūtė ir 8 klasės mokiniai Simona Lukošiūtė, Mika Deividas. II gimnazinės klasės mokinys Armandas Ruika ir I gimnazinės klasės mokinė Adriana Petrauskaitė sukūrė kūrinį „Rožė“ – tai mėgstamiausios rašytojos gėlės. Mokyklos parką puošia kūrybinis darbas „Žibintas“, jo autorės 8 klasės mokinės Antanavičiūtė Ariana, Enciūtė Elija, Šidlauskaitė Skaistė.

Ugdytiniai buvo supažindinti su Žemės meno idėja, kad kiekvienas žmogaus veiklos pėdsakas gamtoje išreiškia žmogaus ir gamtos santykį. Dalyviams praktinėmis kūrybinėmis veiklomis atskleidžiama, kaip Žemės menas ugdo žmonių ekologinį sąmoningumą. Dėkojame už suteiktas žinias, pasidalintą patirtį, praktinius įgūdžius, tariame nuoširdų AČIŪ žemės meno menininkei Ingai Raubaitei.

 
 



2019 | Židikų Marijos Pečkauskaitės gimnazija | Sukurta:    Inforenoje
Židikų Marijos Pečkauskaitės gimnazija