Tolerancijos diena gimnazijoje

tol2Kasmet lapkričio 16 d. minime Tarptautinę tolerancijos dieną. Šių metų tolerancijos dienos simbolis – paukščiai. Paukščio simbolis dažnai sutinkamas įvairiose religijose ir kultūrose. Balto paukščio reikšmė: meilė, tyrumas, atnešama gera žinia, taika ir t. t. Tolerancijos žodis nereiškia meilės ar taikos. Tai – pakantumas kitam, kitokiam.

Mūsų gimnazijos mokiniai ant baltų balandžių surašė frazes ar pavienius žodžius, kurie jiems simbolizuoja tolerantiškumą, spalvino balandžius spalvomis, kurios, anot jų, atspindi tolerancijos prasmę.

Mokinių tarybos atstovai nusprendė, kad kalbėtis apie toleranciją – reikia kasmet, to niekada nebūna per daug, todėl ne tik patys pakalbino mokinius, pasiteiravo jų, ką šie žino apie toleranciją, ar yra tolerantiški, bet ir ragina visą mokyklos bendruomenę rytoj, pirmos pamokos metu, kada vyks klasės valandėlė, pasikalbėti tolerancijos tema, nes ji – universali. Mokytojai, gimnazijos mokinių artimieji, įtraukit savo auklėtinius, vaikus į pokalbius, diskusijas bei kūrybinę veiklą šia tema.

tolSiūlome jums:

1. Paanalizuoti tolerancijos bei netolerancijos pavyzdžius iš istorijos (iš Lietuvos bei pasaulio), paieškoti tokių pavyzdžių iš dabartinio gyvenimo: kasdienių gyvenimo situacijų, iš mokyklos ar vietos bendruomenės gyvenimo;
2. Tolerancijos temai aptarti rekomenduojame pasitelkti šių dienų aktualijas – pvz.: pabėgėlių temą ir t. t.;

3. Rekomenduojame surasti tekstus ar istorijas apie pakantumą, toleranciją gamtoje ir žmonių gyvenime, kurie būtų suprantami jaunesnio amžiaus vaikams, mokiniams ir šių istorijų pagalba supažindinti su žodžio „tolerancija“ prasme.

Prisiminkite, kad tolerancija – žmogiškumo išdava!

Mokinių tarybos vardu – koordinatorė Laura Arnotaitė

Nuotraukos – socialinės pedagogės Robertos Vaitelytės

 



2019 | Židikų Marijos Pečkauskaitės gimnazija | Sukurta:    Inforenoje
Židikų Marijos Pečkauskaitės gimnazija