Viktorina ,,Ką žinau apie Žemaitiją?“

2019-ieji paskelbti Žemaitijos metais. Jau minėdami rašytojos Marijos Pečkauskaitės gimimo metines kovo 8-ąją klausėme žemaitiškai atliekamos dainos, skaitomų tekstų, o kovo 28 dieną vyko viktorina ,,Ką žinau apie Žemaitiją?“. Joje dalyvavo 5-7 klasių mokiniai. Komandoms išsirinkus žemaitiškus pavadinimus ir prisistačius, jų laukė įvairios užduotys. Teko pasitikrinti istorijos ir geografijos žinias atpažįstant įvairius Mažeikių rajono ar Židikų apylinkių objektus, asmenybes, vietoves. Įdomu buvo prisiminti tėvų ar senelių dar vartojamus žemaitiškus vardus, rasti žemaitiškus žodžius ir išversti juos į lietuvių kalbą. Kad žiūrovams nenusibostų, kol komandos atliko užduotis, jie atsakinėjo į klausimus apie Mažeikius ir jų kilmę, apie Žemaitijos sostinę, minė mįsles, skaitė žemaitiškas patarles. Už teisingą atsakymą laukė mažytis prizas – riestainis.

Renginio pabaigoje komandos pristatė namų darbų užduotį. Šauniai skambėjo žemaitiškai atliekama penktokių daina, nuo jų neatsiliko ir kitos komandos, prabilusios žemaitiškom eilėm. Susumavus rezultatus, paaiškėjo, kad žinios apie Žemaitiją gana neblogos, todėl visi dalyviai buvo apdovanoti padėkos raštais ir saldžiom dovanėlėm.

Šioje lietuvių kalbos ir literatūros, istorijos, geografijos ir etnokultūros pamokoje mokiniai ne tik pasikartojo žinias, bet ir geriau pažino savo regiono tarmę, praeitį ir žymius žmones, vietoves.

Lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Danutė Stancevičienė



2019 | Židikų Marijos Pečkauskaitės gimnazija | Sukurta:    Inforenoje
Židikų Marijos Pečkauskaitės gimnazija